Inhoud

‘Ik heb geen enkele reden om me zo ongelukkig te voelen, maar toch…’

Iedereen is wel eens somber, of – populair gezegd – depressief. Maar een depressie in medische zin is een aandoening die je leven ernstig bemoeilijkt. Gelukkig kun je door zelfhulp met een boek, ofwel bibliotherapie, je depressie te lijf gaan. Deze eigentijdse behandelvorm is even effectief als een individuele behandeling door een psycholoog of psychiater, zo blijkt uit recent onderzoek. Zeventig tot tachtig procent herstelt. 

Ik zie het weer zitten helpt je je depressie overwinnen aan de hand van duidelijke stappen en eenvoudige praktijkopdrachten. In dit boek leer je:
– wat een depressie is en hoe dit je leven beïnvloedt
– door middel van simpele opdrachten je depressie aan te pakken
– welke gedachten je belemmeren en hoe je anders kunt denken
– te ontspannen, in actie komen en te genieten
– beter voor jezelf opkomen en positieve emoties ervaren

Huub Buijssen schreef op basis van de meest recente inzichten een toegankelijk boek voor iedereen die in lichte tot ernstige mate last heeft van depressieve gevoelens. Hij laat zien dat een depressie je leven niet hoeft te overheersen en dat je zelf aan de slag kunt om je depressie te overwinnen. 

Huub Buijssen is klinisch psycholoog, gezondheidszorgpsycholoog en psychogerontoloog. Hij schreef vele boeken over diverse psychologische onderwerpen. Buijssen is directeur van Buijssen Training en Educatie, een bureau dat onder andere trainingen verzorgt over ‘de zeven stappen van effectief communiceren’.

Recensies

Een zelfhulpboek over depressies en hoe ervan af te komen met uitleg en veel oefeningen. Praktisch en doelgericht geschreven door een Nederlandse psycholoog, die meer heeft geschreven. Je moet zelf de oefeningen gericht uitkiezen die bij jou passen. Er is een groot verschil tussen je somber voelen (een gevoel) en depressief (een stemming). Een depressie verandert niet van de ene dag op de andere. Die is dikwijls pijnlijk wegens een tekort aan emoties, vanwege de ervaren leegte. Soms kan een depressie uit zichzelf overgaan, maar vaak is hulp nodig, zeker waar neigingen zijn tot suicide. Oorzaken van depressie zijn chronische stress en belasting, erfelijkheid, aangeboren kwetsbaarheid, ingrijpende verliezen enzovoort. Bij genezing hoort het om weer in actie te komen en in beweging te raken. Met een heel plan en werkrooster om het zelf uit te voeren. Daar hoort ook leren ontspannen bij. Positief denken beinvloedt het gevoel. Door cognitieve therapie leer je ook je denkfouten te herkennen. Verbeter de zorg voor jezelf, wees assertief, kom voor jezelf op. Een goed, handzaam boek voor een grote groep van tobbers. Met een lijst van aanbevolen boeken en een lijst van beroemde personen die ook aan depressie leden.

Frans Peterse