Inhoud

Na de klap

Na de klap. Gids zelfhulp voor verkeersslachtoffers en hun naasten.
De Stiel, Nijmegen, 2004
ISBN 90 704 1534 8 / 160 blz. / €19,90.

Bestellen:www.traumaopvang.com.

Recensies

Na de klap

Recensies Reddingswezen en Biblion:

Bijna in één keer zonder onderbreking doorlezen naar het midden van het boek, dat gebeurt me niet vaak. Is het de herkenning van de situaties of de aangrijpendheid van de verhalen?Deel 1 bevat twaalf verhalen van verkeersslachtoffers. Slachtoffers die gewond zijn geraakt, die een familielid verloren hebben of zelf ‘slachtoffer’ werden als veroorzaker van een verkeersongeval.
Door dat eerste deel word je de wereld van de slachtoffers ingezogen en die laat je niet zo gemakkelijk meer los. Je wilt verder en leest daardoor ook betrekkelijk gemakkelijk en herkenbaar door de andere hoofdstukken. Deze handelen over:

  • De psychische gevolgen van een verkeersongeluk
  • Hoe de klap te boven te komen
  • Steun aan je dierbare na een ongeluk
  • Verstoorde verwerking

Het leesadvies bij deel 2 is tekenend: stop in je winkelwagentje wat je denkt te kunnen gebruiken en zie het niet als altijd geldende voorschriften. In een supermarkt koop je ook niet alles, maar neem je alleen wat je wilt gebruiken.
Hiermee krijgt de instructeur een goed beeld van de niet materiele of lichamelijke gevolgen van een verkeersongeval. Gemakkelijk zal hij de link kunnen leggen naar ieder  ongeluk, hoe klein of groot ook, wat voor ieder mens een andere impact kan hebben. Prettig ervoer ik de – gelukkig niet te belerende – adviezen en checklist die je er nog eens op wijzen hoe je begeleiding van slachtoffers en hulpverleners wellicht kunt verbeteren.
Het boek bevat veel verwijzingen en mogelijkheden om er dieper op in te gaan via nuttige adressen, internetsites en aanbevolen en geraadpleegde literatuur. Een prettig leesbaar boek voor mensen die niet te veel scholing verwachten, maar er wel meer over willen weten. Niet te zwaar aangezet, maar toch door het feit dat het eigenlijk bijna iedereen aan gaat haal je er altijd weer wel iets uit. En misschien op termijn weet je door het te lezen beter te reageren op slachtoffers en kun je zo anderen of jezelf beter helpen. Voor diegenen die de opleidingen Instructeur EH verzorgen te overwegen om op te nemen in geadviseerde/verplichte literatuur! Begrip voor het ongeval en de slachtoffers/veroorzakers zal zo beter tot de bagage van de goede instructeur kunnen gaan behoren.
Reddingwezen, Oranje Kruis(Tijdschrift voor reddingswerkers), nr 3, september 2004

‘Een goede beschrijving van wat verkeersslachtoffers ervaren. Voor de herkenning een belangrijk boek, maar zeker ook vanwege de geboden adviezen.
Biblion 16 -7 2004