Familieleden gestrafte leerling mishandelen docent basisschool

Van onze verslaggeefster, Amsterdam

Op een openbare basisschool in Amsterdam-Noord is donderdagmiddag een leerkracht mishandeld. Vier familieleden van een meisje dat moest nablijven, hebben de man tot bloedens toe geslagen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De familieleden van het 12-jarige meisje, twee vrouwen van 21 en 39 jaar en twee mannen van 21 en 22 jaar, kwamen verhaal halen bij de leraar over de reden dat het meisje moest nablijven, aldus de politie. Na een woordenwisseling werd de leraar door een aantal van hen geslagen. De politie wil niet zeggen op welke basisschool de aanvaring plaatshad. Zij benadrukt dat het een incident betreft. De 46- jarige docent is voor de verwondingen aan zijn gezicht behandeld door een arts. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. Tijdens de vechtpartij sneuvelde ook een ruit. Het meisje en de vier familieleden zijn donderdag aangehouden en zaten tot vrijdag vast op een politiebureau. Vrijdagavond werden vier van hen naar huis gestuurd. De 21-jarige man blijft in hechtenis tot hij, waarschijnlijk maandag zal worden voorgeleid. De twee vrouwen en het meisje hebben een dagvaarding gekregen. Alle vier worden verdacht van mishandeling, openlijke geweldpleging en bedreiging. Tegen de man van 22 jaar bestaat geen verdenking meer. Een school waar zich een dergelijk incident heeft voorgedaan, doet er goed aan om dit niet te verhullen, vindt de psycholoog Huub Buijssen. Hij schreef samen met Mathilda Bos het boekje Lesje Geleerd?, een handleiding voor scholen over omgang met geweld tegen leerkrachten. Buijssen noemt het verstandig als de betreffende school het gebeurde meteen bekendmaakt. ‘Anders gaan geruchten de ronde doen en ontstaat vaak een erg negatief beeld.’

De schooldirectie doet er volgens Buijssen het beste aan om duidelijkheid te verschaffen. ‘Op die manier laat de leiding van een school zien dat ze de controle heeft. Bovendien moet zij zeer strenge maatregelen verbinden aan agressie tegen leerkrachten.’ Scholen moeten een duidelijk signaal afgeven en laten zien dat vormen van geweld niet worden getolereerd. Scholen moeten daarbij niet te bang zijn dat hun goede naam wordt aangetast, zegt Buijssen.