Basistraining voor collegiale ondersteuning of peer support

(Mogelijk online via Teams van Microsoft, maar in dat geval ook semi-live!  Als twee of drie mensen van dezelfde instelling meedoen, volgen ze bij voorkeur de training in dezelfde ruimte zodat ze de oefeningen met elkaar en live kunnen doen . Eenlingen worden – als dat lukt – gekoppeld aan elkaar gekoppeld en – als ze niet ver van elkaar wonen – gevraagd om de training ook in dezelfde ruimte te volgen zodat ook zij de oefeningen live kunnen doen. )

Deze training leidt een klein groepje medewerkers uit uw instelling op tot collegiale ondersteuners of peer supporters Deze vormen dan aanspreekpunt voor een ieder die te maken krijgt met een overweldigende ervaring. Ze leren ook om basiskennis en vaardigheden te verspreiden binnen de instelling.

Inhoud

Genoemde trainingen bevatten meerdere van deze elementen.

   • Wat zijn de kenmerken en oorzaken van psychotrauma en hoe verloopt normale verwerking? Welke fases zijn erin te onderscheiden?
   • Waarom getraumatiseerde medewerker niet altijd vraagt om steun en waarom collega’s niet altijd steunen.
   • Hoe te steunen: wat wel doen, wat juist niet (inclusief bronnen van secundaire victimisatie)
   • Wanneer is er sprake van verstoorde verwerking, met name Post Traumatisch Stress Stoornis
   • Wie loopt extra risico voor gestagneerde of verstoorde verwerking
   • Wat is mijn eigen stijl van probleemhantering en verliesverwerking?
   • Vaardigheidstraining in individuele opvanggesprekken.
   • Grenzen en beperkingen van opvang, wanneer doorverwijzen?

Vast onderdelen voor de training zijn verder:

   • Training voorlichting aan medewerkers over het wat, waarom en hoe van collegiale ondersteuning/peer support.
   • Training voorlichting aan medewerkers: basale kennis en vaardigheden collegiale ondersteuning binnen teams.

Werkwijze

Onze aanpak is interactief en vraagt een actieve inzet van de deelnemers. De deelnemers krijgen van tevoren literatuur opgestuurd die ze grondig dienen te bestuderen.
Het accent in de training ligt op het oefenen van opvanggesprekken. Hiervoor ruimen we dan ook veel tijd in. De vaardigheidsoefeningen worden ingeleid met een instructieve video waarin de diverse elementen en fases van het opvanggesprek worden getoond. Op deze wijze wordt het leerproces zowel gestimuleerd als versneld.
Tussen twee bijeenkomsten krijgen deelnemers gerichte toepassingsopdrachten, zodat onderwezen vaardigheden ook op de lange termijn beklijven.

Duur

Zes dagdelen.

Locatie

In verband met corona-crisis mogelijk online (via Teams van Microsoft). We streven echter naar live trainingen.

Data

Data trainingen bedrijfsopvang (zes dagdelen) met open inschrijving:

   • 8 november, 15 november en 29 november 2021
   • 10 januari, 17 januari en 31 januari

Prijsinfo

Een incompany training kost 695 euro per dagdeel (exclusief literatuur en reis- en eventuele overnachtingskosten trainer). Een 3-daagse in company training kost daarom 4050 euro. Een 3-daagse training met open inschrijving kost 875  euro per persoon. (Ook deze training heeft een maximum van 9 cursisten).

Wat cursisten zeggen

Het driegesprekkenmodel was heel behulpzaam. Ik heb niet alleen genoten maar ook heel veel geleerd van de training traumaopvang.  Bedankt!

Goede combinatie van vaardigheden intrainen en theoretische onderbouwing. Fijne trainer, vakvrouw, respectvol en sluit goed aan bij  niveau van groep.

Onze 40 opvangers waren ongelooflijk enthousiast over jullie basistraining een jaar geleden en ook weer recent over jullie opfristrainingen. Voor onze achterban van 10,000 collega’ s hebben wij een zeer goede naam gekregen. Dit hebben wij bereikt door jullie deskundige training. Heel erg bedankt! ‘

Zéér leerzaam. En uitnodigend, veilig en leerzaam. Bedankt!

Ik vond de training ontzettend leerzaam en zinvol. Het heeft een grote meerwaarde in mijn werk. Om het goed te kunnen toepassen lijkt het belangrijk om veel ervaring op te doen met het gespreksmodel, maar daarnaast ben ik ook erg blij met de jaarlijkse scholing die wij zullen krijgen om het gespreksmodel te borgen.

”De training werd op een hele prettige interactieve manier gegeven. ”

Ik vond het een fijne training die naast informatie ook veel ruimte gaf om één en ander praktisch te oefenen met elkaar. Persoonlijk aandacht was ook ★★★★★ !

De cursus geeft je een helder inzicht in trauma opvang en hoe dit op professionele en integere wijze in de praktijk toe te passen. Dank je wel voor de leerzame cursus! TOP..

De vakkundige en rust hoe je de leerstof geeft. Ik heb daardoor veel geleerd. De training paste helemaal bij mijn persoon.

‘Dit was de beste training die we ooit hebben gehad’.

‘Buijssen verstaat de kunst om in kort bestek precies aan te geven hoe problemen kunnen ontstaan en welke verplichtingen een zichzelf respecterende zorginstelling heeft om mogelijkheden van preventie en opvang te realiseren’